Historia

Kortare historik om Eagle Riders Mc

I slutet av 1960-talet fanns det mc-buren ungdom, som kommunen kallade oss, i Borås.
Några av dessa entusiaster tyckte att vi ska ha en förening. Vi hade vårt första protokollförda möte i december 1969. Då bestämdes det att en förening, med det slagfärdiga namnet Eagle Riders ska födas. Namnet på föreningen är jag lite osäker på, men det förvånar mig inte ett dugg om förebilden heter Easy Rider!

I alla fall, våren 1970 registrerades vi och kontakter med Borås stad gjordes. Vi hade en lokal i källarplan i stadsdelen Lugnet, där vi höll till på vintern och när vädret blev varmare så satt vi på ”muren” nere vid busstorget i stan. Fikaställena hette ”Soligrillen”, ”Esplanaden” och puben hette ”Femman” på den tiden.

Namnen på medlemmar i föreningen var likaså de associationer tillnågot som personen hade gjort eller tyckt om; Vajern, Guran, Krull, Fläktis, Löken, T-Kal, Fjolle, Bölja och Bôsa-Persson, för att nämna några.

Med tiden tyckte vi själva att vi ville ha en klubbstuga. Borås stad var tillmötesgående när det gällde detta, för vi gjorde inte något fint intryck på stadsbilden där vi satt på våran ”mur”, så diskussion om en egen klubbstuga tog fart.

gammal eaglebild

1971 fick vi tillgång till en stuga som blev kallad ”Kåken”, och där vistades vi så mycket vi bara kunde. På denna tomt fanns även en gammal vedbod med två utedass. Det finns många roliga historier om just dessa utedass. En tradition som föddes då var vår årligen återkommande Luciafest med manlig Lucia. I alla fall det första decenniumet.

1972 fick vi den nuvarande ”Kåken” då kommunen skulle bygga motorväg rakt över vår första stuga.
Under hela 70-talet var vi många mc-buren ungdom i Eagle Riders och vi var aktiva touringåkare.
Vi erövrade många priser på olika träffar landet runt. Vi knöt även kontakt med ett par föreningar i Danmark och besöken var täta till varandras klubbstugor. Det största minnet från denna tid var just det att vi alltid åkte tillsammans till alla de olika träffarna.

Vi var i Holland, redan i april med frostgrader på natten så vattendunkarna bottenfrös, till att åka upp till Nordkap och träffen i Gällivare. Däremellan skulle även Anderstorp hinnas med. Till midsommar var det Öland och Byxelkrok som gällde. Under semestern så hittade vi en utgångsplats i Italien, Limone vid Gardasjön. Härifrån startade man sin semester. Vid Gardasjön fanns det alltid mc-folk oavsett vilken semestervecka man kom ner. Åhh, ljuvliga tid!!! När vi hade varit runt ett antal år på olika träffar, kom vi på att vi själva skulle försöka oss på detta.

1975 hade vi den första ”Knalleträffen”. Träffen genomfördes väldigt mycket på en höft och av alla deltagare på den träffen så var det nog Eagles egna medlemmar som festade mest!! Men, hur det än var så blev det mersmak att försöka fortsätta med ”Knalleträffen” varje år. Och så har det ju blivit. Sista helgen i juli så återkommer denna träff år efter år. Nu med traditionella ”Pannkakslådan” som Trisse och Grepa startade och ”Knallespecial”.

En liten berättelse av en av de ”gamla” medlemmarna i Eagle Riders Mc